Bournville

Jonathan Coe

In Bournville, een rustige buitenwijk van Birmingham, staat een grote chocoladefabriek. Voor de elfjarige Mary, die daar in 1945 met haar gezin Bevrijdingsdag viert, is dit het middelpunt van de wereld. De fabriek is de reden dat alle straten naar chocola ruiken, en de plek waar bijna alle buurtbewoner al decennialang werken. Mary maakt samen met haar kinderen en kleinkinderen vervolgens nog vele nationale festiviteiten mee, van de kroning van Queen Elizabeth tot de voetbalfinale, van een sprookjesachtig huwelijk tot een koninklijke begrafenis.
Jonathan Coe beschrijft aan de hand van Mary en haar familie vijfenzeventig jaar vol sociale veranderingen, van de nostalgie van vlak na de oorlog tot James Bond en het coronavirus. Een centrale vraag komt daarbij bovendrijven: hebben deze mijlpalen in de geschiedenis de familie – en het land – dichter bij elkaar gebracht of juist uit elkaar gedreven?
Bournville is een roman over onze tijd, een roman die zowel verontrustend als ontroerend is, geestig en wezenlijk. Het is het verhaal van een vrouw en het verhaal van Groot-Brittannië.

Meer boeken van Vakantielezen

Alle boeken

Blijf op de hoogte van Vakantielezen. Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!